Alt blir taima og tilrettelagt

regi 3
Det er mye moro når Teaterkråkenes regissør Harald Engan jobber med de unge skuespillerne. Her er det Jacob Nitter (t.h.) og Kasper Lindberg som går gjennom manus med regissøren.

Teaterkråkene tråkker til med musikalsk komedie i høstens oppsetning. ”Olsenbanden Jr. på Circus” byr på bøttevis med humor, fengende popmusikk – og nye luftige svev. Det blir noe for alle, ifølge kråkenes nye regissør Harald Engan.

– Barneteater må være dobbelt så bra som annet teater, for det skal treffe tre generasjoner: Barn, foreldre – og besteforeldre, sier Harald Engan. Han mener ”Olsenbanden Jr. På Circus” treffer godt på akkurat det kravet. 24. oktober er det duket for premiere i Parkteatret. Komedien om trioen Egon, Benny og Kjell har vært folkeeie siden Arve Opsahl, Sverre Holm og Carsten Byhring fylte rollene. Det er populærkulturelt arvesølv som de fleste voksne har et forhold til. Med juniorversjonen har Olsenbanden truffet nye generasjoner. Det gjør stykket ekstra velegnet som familieforestilling.

– Barneteater må være dobbelt så bra som annet teater.

”På tilbudssida”

Harald Engan overtok stafettpinnen som Teaterkråke-regissør etter Linn Olsen i høst. Han er utdannet teaterinstruktør fra Høgskolen i Oslo og kommer til kråkeleiren i Moss med bredspektret sceneerfaring i bagasjen. Harald har jobbet med både profesjonelle og amatører, med voksne, barn og ungdom og med sjangere fra muntre spel til dystre tragedier. Møtet med Teaterkråkene har vært udelt positivt, forteller han:

Teaterkråkenes nye regissør Harald Engan har bred teaterfaglig bakgrunn.
Teaterkråkenes nye regissør Harald Engan har bred teaterfaglig bakgrunn.

– Jeg har fått en veldig hyggelig mottagelse og har møtt et apparat som fungerer svært godt – en profesjonell scenograf i den svært dyktige Pål Dixon Sandberg, og ditto kapellmester, i Ellen Marie Carlsen; en ambisiøs og villig foreldregruppe som er ”på tilbudssida” hele veien. Også aktørene og måten de responderer på – det er veldig gøy, sier regissøren som opprinnelig kommer fra Kongsberg, men har bodd i Oslo de siste årene.

Leker med tekst

Han jobber mye med improvisasjon sammen med Teaterkråkene og karakteriserer instruktørmetoden sin som en leken tilnærming til stoffet.

– Vi jobber med situasjonene. Hva er det karakterene vil? Hva er målet deres? Det er viktig å ikke låse seg inn i teksten med en gang, sier Harald og forteller at stykket inviterer til mye moro med språk og dialekt. I tillegg har manuset fin dialog – ”mye skuespillermat for kidsa” i følge regissøren. At komedien også stiller strenge krav til timing og tempo gjør det til en ekstra morsom utfordring for Teaterkråkene.

Vi jobber med situasjonene. Hva er det karakterene vil? Hva er målet deres?

Det er en teknisk forestilling, der det skjer mye på scenen – og utenfor scenekanten. Teaterkråkene kommer til å ta i bruk salen på litt nye måter denne gangen, forteller Harald som lover flyvescene også i årets oppsetning. Hvem og hvordan får bli en overraskelse.

Nye fjes – nye roller

Musikalsk ligger Olsenbanden lett i øret med fengende popmusikk og kule dansenummer. Kapellmester Ellen Marie Carlsen står igjen for den musikalske ledelsen i oppsetningen, og Marita Hansen har ansvaret for koreografi. Også hun er ny i Teaterkråkene. Nytt av året er det også at tidligere skuespiller i kråkegjengen, Mats Gukild, har gått inn som regiassistent. Av tilvekst har det ellers kommet fem nye skuespillere. Det gir et ensemble på rundt 30 aktører som sammen med lederteamet og en haug med foreldre skal sørge for at når teppet går opp på Parkteatret den 24. oktober skal alt være «taima og tilrettelagt» for en musikalsk og humoristisk opplevelse for hele familien.